Hoe het begon

Vanuit de liefde voor het land van hun geadopteerde dochters wilden Harrie en Laura Dijkhuizen iets betekenen voor de meest onopgemerkte kinderen in Mozambique. Zij richtten daarvoor in 2006 de stichting Sarinha op.

Vanwege grote voedselschaarste in het land in 2005, begon de stichting met het brengen van voedselhulp. In 2008 startte Sarinha met het uitdelen van een maaltijd op school in een politiek gevoelig district, hier was nog geen hulp. Met veel enthousiasme werd er gebouwd aan een keuken, waterput, opslagplaats en kantine, dit door een lokale aannemer en samen met de ouders van de schoolkinderen. In 2008 namen er 350 kinderen deel aan het voedselprogramma in Thowe, maar binnen een jaar groeide het aantal naar 500 en werd er in het naburig gelegen dorp Katia met bemiddeling van Sarinha een basisschool opgericht. De medewerkers van Sarinha organiseerde de bouw van deze school. Ook op deze school wilde Sarinha zorgen voor een maaltijd. Hiervoor zette zij voor het bereiden van het voedsel ouders en bestuursleden van de school in. De hoeveelheid kinderen groeide naar 750, steeds meer ouders stuurden hun kinderen naar school. Er kwamen winkeltjes in het gebied en hoop leefde op. In 2011 ontstond de mogelijkheid om sanitair te bouwen bij de school.

Door onder meer deze activiteiten met de lokale bevolking uit te voeren geloven en zien wij dat we niet alleen in voedsel voorzien, maar dat de bevolking nieuwe hoop krijgt voor de toekomst. Wij willen door te investeren in hun situatie, het vertrouwen wekken dat zij veel meer kunnen bereiken dan dat ze vaak denken. Door met hen gezamenlijk aan de slag te gaan bouwen we niet alleen aan een nieuw onderwijscentrum, een waterput of een dorp. We bouwen mee aan de toekomst van Mozambique!

In 2012 kwam het bericht dat de overheid het contract dat Sarinha met hen had gesloten rondom deze voedselhulp niet wilde verlengen. Dit contract gold voor vijf jaar en liep eind 2012 af. De reden was dat de nationale overheid meer in eigen beheer wilde gaan doen, maar ze wilden wel graag de middelen die Sarinha genereerde tot hun beschikking hebben. Alles overwegende heeft Sarinha daarop echter besloten om haar schoolvoedselproject in Thowe en Katia te stoppen. De gebouwen zijn overgedragen aan de scholen en er zijn gesprekken gevoerd met een andere organisatie om in een andere vorm het voedselhulp over te nemen.

Wil je meer lezen over het ontstaan van Sarinha, bestel dan hier het boek ‘Kus van Afrika’.

Ben je geïnteresseerd in welke hulp Sarinha nu biedt in Mozambique, kijk dan eens bij ‘onze activiteiten’.